Het oogsten

Wij verbouwen brouwgerst op de boerderij aan Ommelanderwijk, Voor onze whisky gebruiken wij uitsluitend onze eigen gerst. Op elke fles zullen de coördinaten staan van het perceel waarop de gerst is verbouwd.

Mouten

Na een kiemrust van ongeveer een maand wordt onze gerst in big bags vervoerd naar een mouterij. Door graan in water te weken, waarna het ontkiemd en te drogen onstaat mout. Dit wordt gebruikt voor de productie van whisky. De mout gaat daarna terug naar Ommelanderwijk.

Malen en maishen

Weer terug in de distilleerderij beland de mout in de moutmolen om te schroten. Deze stap is nodig om het zetmeel op te lossen in de distilleerketel. Water wordt toegevoegd en wij maishen in dezelfde ketel waar we ook in fermenteren en distilleren. Door het maishen wordt door de aanwezige enzymen zetmeel omgezet in vergistbare suikers.

Fermentatie

De fermentatie waarbij de suikers worden omgezet in alcohol begint na het toevoegen van de gist en duurt een aantal dagen. Het alcoholpercentage is dan ongeveer 8%.

Distillatie

Wij distilleren in elektrische ketels. De benodigde elektriciteit wordt opgewekt door speciaal voor de distilleerderij aangelegde zonnepanelen. De moderne iStill ketels zijn goed geïsoleerd waardoor minder energie benodigd is voor het optimale distillatieproces.

Vaten

Ons distillatie product kan nu opgeslagen worden in eikenhouten vaten waar na drie jaar en een dag onze eerste Single Malt, Single Estate whisky gebotteld kan worden. Wij gebruiken een brede selectie van zoals ex bourbon, ex port. ex PX, ex moscatel. Ook gebruiken wij kleinere quartercasks voor een snellere rijping of finishing.